Ημερίδα προς τιμήν του Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη, Μέγα Εθνικού Ευεργέτη
Πρόσκληση Ημερίδας
Ο Δήμαρχος Βυτίνας, και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, σας προσκαλούν, να τιμήσετε με την παρουσία σας, την Ημερίδα στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 18.00 με θέμα: «Το Τριανταφυλλίδειο Κληροδότημα. Η δημιουργία του, n σημερινή εικόνα, οι προοπτικές και οι δυνατότητες καλύτερης αξιοποίησης για τη Βυτίνα.» Η ημερίδα οργανώνεται από το Δήμο Βυτίνας σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του Τριανταφυλλιδείου Κληροδοτήματος και το Σύλλογο των Απανταχού Βυτιναίων και Φίλων της Βυτίνας,
ο Δήμαρχος
Ιωάννης Σακελλαρίου
Πρόγραμμα Ημερίδας
18.00 Προσέλευση
18.05 Χαιρετισμοί
18.15 «Η ζωή του Τριανταφυλλίδη στη Ρουμανία»
Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη,
Αναπλ. Καθηγήτρια Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Τμήματος Οικιακής Οικονομίας & Οικολογίας
18.35 «Η σημασία του Τριανταφυλλιδείου κληροδοτήματος για τη Βυτίνα»
Κων/νος Παναγόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πολυτεχνείου, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Τριανταφυλλιδείου Κληροδοτήματος
19.00 «Η δημιουργία του Τριανταφυλλιδείου κληροδοτήματος και η πορεία του μέχρι σήμερα»
Παναγιώτης Παπαδέλος, Φιλόλογος, Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Βυτιναίων
19.30 «Δυνατότητες συμβολής του Τριανταφυλλειδίου Κληροδοτήματος στη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Πελοποννήσου»
Καρέτσος Γεώργιος, Διευθυντής ΕΘ.Ι.Α.ΓΕ
Βιογραφικό του Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη
Ο Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης (Βυτίνα Γορτυνίας 1810-Βουκουρέστι 1863) αναγκάστηκε να φύγει σε μικρή ηλικία από την πατρίδα του. Κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ, έχασε όλη του την οικογένεια και βρέθηκε μόνος στο Ναύπλιο. Εκεί τον εντόπισε ο θείος του Νικόλαος Θ.Ταμπακόπουλος και τον πήρε μαζί του στη Δακία. Ασχολήθηκε με ενοικιάσεις γαιοκτησιών και το εμπόριο, στην αρχή με το θείο του και κατόπιν μόνος του, και έγινε κάτοχος σημαντικής περιουσίας, που κληροδότησε ολόκληρη στο ελληνικό κράτος εκφράζοντας την ευχή για τη δημιουργία γεωργικής σχολής που θα φέρει το όνομα του. Το ποσόν που κληροδότησε με τη δεύτερη διαθήκη του ανερχόταν στο ύψος των 42.000 αυστριακών φλουριών.
Είκοσι πέντε χρόνια μετά το θάνατο τού Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη, η κυβέρνηση Τρικούπη ίδρυσε το 1888 τα Τριανταφυλλίδεια Γεωργικά Σχολεία στην Αθήνα, τον Αλμυρό και την Τίρυνθα. Η σχολή των Αθηνών στεγάζετο στο χώρο του σημερινού Γεωπονικού Πανεπιστημίου και θεωρείται πρόδρομός του.