Νυμφασία

Η Νυμφασία βρίσκεται εις ένα υψόμετρο 840 μ. της Αρκαδικής γης και σχεδόν εις το Β.Α. άκρο της Γορτυνίας μ’ ευφρόσυνο κι απολυτρωτικό κλίμα. Ο εκτεταμένος ορίζοντας που έχει προς όλες τις κατευθύνσεις, ξεκουράζει το μάτι του θεατή και τον πλημμυρίζει από χαρά κι αγαλλίαση. Η βλάστηση, μόνιμο ένδυμα του τόπου, οργιάζει και όταν οι εποχές του χρόνου διαδέχεται η μία την άλλη το σκηνικό μεταβάλλεται. Ο επισκέπτης εκεί ατενίζει ένα μαγευτικό πανόραμα χώρου. Πρόκειται, για μια περιοχή πολύ απλωμένη, με εδαφικό ανάγλυφο θαυμάσιο, με εξάρσεις και καταπτώσεις, τα πρόβουνα του Μαινάλου, τους λόφους, τα χαμηλώματα που, τέρπουνε αφάνταστα την ψυχή του θεατή. Η Νυμφασία πηγή (Προσινίκος) με τους καταπράσινους πρίνους στα πόδια του Μαινάλου έτοιμη για να λουσθούν με τα νερά της οι Νύμφες και να ξεκουραστεί στον ίσκιο των δένδρων της, ο κακομούτσουνος θεός της Αρκαδίας Πάνας.

Οι πανύψηλοι και γιγάντιοι βράχοι του Κότρωνα, του Φρέα, του Αγιάννη και του μοναστηριού Κερνίτσας με τα τεράστια ανοίγματα όταν τους παρατηρεί κανείς προκαλούν δέος. Αγναντεύοντας κανείς τον Άγιο Βλάση (Καλύβια) την απέναντι ιερή Μονή της Κερνίτσας, κουρνιασμένη πάνω στο πανύψηλο βράχο των 500 περίπου μέτρων ύψους, από τη στάθμη του Μυλάοντα ποταμού, καταλαμβάνεται από δέος. Το σήμαντρο του Μοναστηριού σ’ ορισμένες ώρες του όρθρου και του εσπερινού, διακόπτει τη βιβλική ηρεμία του μαγευτικού τοπίου και ο θεατής σταυροκοπιέται μ’ ευλάβεια.

Η παλιά ονομασία του χωριού ήτανε «ΓΡΑΝΙΤΣΑ» και σημαίνει δενδρότοπος. Η ονομασία αυτή πιθανώς, εδόθη από τους Σλαύους της Κερνίτσας που εγκατεστάθησαν εκεί περί το 850 μ.χ. Το χωριό έλαβε τη νέα ονομασία «ΝΥΜΦΑΣΙΑ» από την ομώνυμη πηγή «ΝΥΜΦΑΣΙΑ» (Προσίνικος) το 1926. Στο κέντρο του χωριού είναι η εξωραϊσμένη πλατεία με κιόσκι και γραφικά καφενεία. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η ενοριακή εκκλησία του χωριού, η Αγία Τριάδα, πετρόκτιστη βασιλική του τέλους του 19ου αιώνα, με ωραίο και επιβλητικό καμπαναριό χτισμένο πάνω από την πύλη της περιβόλου. Στο βόρειο άκρο του χωριού πάνω σε μικρό λόφο είναι το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το Δήμο μας

Gallery

nimfasia05.jpg nimfasia04.jpg nimfasia03.jpg nimfasia02.jpg

Αρχείο